Nieuw
Visueel zoeken
Maak een foto of upload een afbeelding om vergelijkbare tapijten te vinden

Machinaal versus handgemaakt

Hebt u zich ooit afgevraagd hoe u het verschil kunt zien tussen een machinaal en een handgemaakt tapijt?

Een handgemaakt (of handgeknoopt) tapijt wordt gemaakt met behulp van een speciaal ontworpen weefgetouw. De tapijten worden handmatig geknoopt. In tegenstelling hiermee maken machinaal vervaardigde tapijten gebruik van een zogenaamd mechanisch weefgetouw dat geautomatiseerd en tegenwoordig meestal computergestuurd is. Hiermee kunnen tapijten veel sneller worden geproduceerd dan handgeknoopte tapijten, waar soms wel jarenlang aan wordt gewerkt. Het gebruik van synthetische materialen komt ook vaker voor bij machinaal gemaakte tapijten, terwijl bij handgemaakte tapijten meestal wol wordt gebruikt. 

Hieronder ziet u een paar basiskenmerken waar u op moet letten als u een onderscheid probeert te maken tussen een echt handgemaakt tapijt en een tapijt dat met de machine werd gemaakt.

1. Franjes - Bij een handgemaakt of handgeknoopt tapijt zijn de franjes een verlenging van de basis van het tapijt (kettingdraad/schering). Ze worden niet achteraf aan het tapijt bevestigd of vastgenaaid, zoals meestal het geval is bij machinaal gemaakte tapijten.

2. Zelfkant - Dit is de buitenste, lange zijde van het tapijt. Het ontstaat door het omslaan van de uiteinden van de inslagdraden, die vervolgens worden omwikkeld en bijeengehouden. De zelfkant kan vaak worden gebruikt om de oorsprong van een tapijt vast te stellen, omdat verschillende weefgebieden verscheidene stijlen en methodes hebben om de randen af te werken. Bij een machinaal gemaakt tapijt is de zelfkant meestal heel fijn en nauwkeurig afgewerkt. Bij een handgemaakt tapijt worden de randen met de hand gestikt, waardoor de tapijtranden vaak een beetje ongelijk en niet helemaal recht zijn.

3. Patroon en ontwerp – Het patroon op een machinaal gemaakt tapijt is meestal heel nauwkeurig en het ontwerp is over het algemeen van de ene naar de andere kant gespiegeld. In het ontwerp van een machinaal gemaakt tapijt worden bijna nooit onregelmatigheden aangetroffen, terwijl die in een handgemaakt tapijt heel gebruikelijk zijn. De wever of de persoon die het tapijt knoopt, gebruikt vaak helemaal geen ontwerp, maar improviseert en werkt op basis van het geheugen. Het resultaat is een charmante asymmetrie. 

 

4. Achterkant - Een van de duidelijkste manieren om het verschil te zien tussen een machinaal en een handgemaakt tapijt is het bekijken van de achterkant van het tapijt. De knopen en weefpatronen aan de achterkant van een machinaal gemaakt tapijt zijn bijna altijd perfect en gelijk. Soms zijn ook hele duidelijke witte lijnen zichtbaar (dat is de kettingdraad).  Bij de meeste handgemaakte tapijten liggen de knopen aan de achterkant niet perfect op één lijn. Als de knoopdichtheid wordt berekend, zult u zelfs zien dat dit niet overal in het tapijt gelijk is.

5. Formaat en vorm – De vorm van een machinaal gemaakt tapijt is meestal precies en nauwkeurig, terwijl handgemaakte tapijten lichte variaties kunnen vertonen, omdat alles met de hand wordt gedaan.

Uiteindelijk zijn er veel vervalsingen in omloop. Zelfs voor het geoefende oog is het soms moeilijk om deze te onderscheiden. Als u twijfelt of als u besluit een tapijt te kopen, vraag dan altijd een gerenommeerde tapijtwinkel of -handelaar om advies.

Afbeelding 1. Handgemaakte tapijten en machinaal geknoopte kleden
Afbeelding 2. Het tekenen van een patroon voor een tapijt is een omvangrijke en intensieve taak.
Afbeelding 3. Een tapijt met een afbeelding geknoopt door Ghashghai-nomaden. 


Meer stijlen en tapijten op CarpetVista.com